flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вибори 2015

05 вересня 2015, 08:00

Відповідно до вимог Закону України «Про місцеві вибори» 5 вересня 2015 року розпочинається виборчий процес з виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів.

Постановою Верховної Ради України від 17.07.2015 № 645-VIII «Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році» призначено чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на неділю 25 жовтня 2015 року.

Згідно вимог ст. 172 Кодексу адміністративного судочинства України рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, членів цих комісій, за винятком рішеннь, дій чи бездіяльності Центральної виборчої комісії щодо встановлення нею результатів виборів чи всеукраїнського референдуму, рішень, дій чи бездіяльності комісії Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських (в тому числі міст Києва і Севастополя), районних у містах виборчих комісій щодо підготовки та проведення місцевих виборів; територіальних (окружних) виборчих комісій щодо підготовки та проведення виборів народних депутатів України; обласних комісій з референдуму і комісії Автономної Республіки Крим з всеукраїнського референдуму, а також членів зазначених комісій, - оскаржуються до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії.

Відповідно до чинного законодавства України позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності. 

В окремих випадках — при вирішенні питань виборчого процесу, що мали місце до дня голосування, позовну заяву може бути подано не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування. 

Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, членів цієї комісії, що мали місце у день голосування, під час перерахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, може бути подано до адміністративного суду у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії чи допущення бездіяльності. 

Позовна заява про уточнення списку виборців може бути подана до районного суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної виборчої комісії не пізніше як за два дні до дня голосування.

 З метою організаційного забезпечення підготовки, розгляду і вирішення справ, пов’язаних з виборами, з додержанням строків, передбачених Кодексом адміністративного судочинства України, Новосанжарський районний суд Полтавської буде проводити прийом заяв та справ, пов’язаних з виборчим процесом канцелярією суду щоденно у робочі дні згідно з графіком роботи,  у неробочий час,  святкові та вихідні дні з 08.00 по 17.00 години, а напередодні, в день голосування та в наступний за ним  день – з 08.00 по 24.00 в режимі чергування.

Для забезпечення своєчасного прийому та реєстрації позовних заяв виборчої категорії  просимо при можливості  заздалегідь повідомити суд про намір подати такі заяви чи інші документи у неробочий час, святкові та вихідні дні за одним із контактних телефонів:   (05344) 3-33-50, (05344) 3-26-54.